Saturday, December 31, 2005

Proses meng'update' blog ini dihentikan hingga ke satu waktu yang belum ditetapkan kerana tuan empunya blog perlu menjalani proses hibernasi jauh di kutub utara. Terima kasih kerana berkunjung ke sini.

Tuesday, December 27, 2005

The Three Question Personality Test

Your Personality Is

Rational (NT)


You are both logical and creative. You are full of ideas.
You are so rational that you analyze everything. This drives people a little crazy!

Intelligence is important to you. You always like to be around smart people.
In fact, you're often a little short with people who don't impress you mentally.

You seem distant to some - but it's usually because you're deep in thought.
Those who understand you best are fellow Rationals.

In love, you tend to approach things with logic. You seek a compatible mate - who is also very intelligent.

At work, you tend to gravitate toward idea building careers - like programming, medicine, or academia.

With others, you are very honest and direct. People often can't take your criticism well.

As far as your looks go, you're coasting on what you were born with. You think fashion is silly.

On weekends, you spend most of your time thinking, experimenting with new ideas, or learning new things.

Wednesday, December 07, 2005

Ada apa dengan aurat

Saya terkenang kata-kata cikgu sukan saya masa di KISAS. Katanya: "Kamu puteri kalau nak masuk bertanding pakai cenggini boleh la, tapi org lain sampai ke garisan penamat dalam 1 minit kamu mungkin 3 minit baru sampai"

Kekadang saya terfikir, adakah berpakaian menutup aurat yang menjadi penghalang muslimah menjadi juara dunia? Tak jugak rasanya. Memanglah satunya mungkin disebabkan suasana sukan dunia yang mencampur adukkan lelaki dan perempuan tanpa batasan dan sukan dunia juga dimonopoli oleh orang-orang yang tidak memahami atau mungkin juga kurng memahami atau mungkin juga faham tapi takde kuasa nak mengubahnya.

Tapi hari ini bila saya terima forward email dari Syaima', saya percaya yang muslimah juga boleh ke depan sebenarnya. Kalau kita tgk kenyataan Sania Mirza, pemain tenis India yang takleh nak pakai tutup aurat, nape pemain bola sepak Iran leh menang walau pun pakai ala-ala pemain netball KISAS (ha..ha..ha..leh gak jadik juara daerah - zaman kami dulu la, tak tau sekarang camne). Yang lebih menghairankan penembak negara Nurul Huda yang satu ketika dulu bertudung leh pulak pakai biasa-biasa je. Kesian dia!

Maybe ini yang dikatakan oleh Dr. Fatimah semalam. Crisis in the muslim's mind.

Thursday, December 01, 2005

Tajuk Lagu: MOHON DENGAN SANGAT

Ya.. Allah, aku ini insan yang kalah
Balutlah hatiku yang terbelah
Juga terpisah-pisah

Ya.. Allah, hanya pada-Mu aku meminta
Dan hanya pada-Mu ku memohon
Mohon dengan sangat

*Chorus*
Ya.. Tuhanku apalagi yang salah dariku
Bersujudku mohon kepada-Mu
Ampuni dosaku

Ya.. Tuhanku hanya Engkau yang dapat mengerti
Kesepian yang mencabik diri
Ku tak tahan lagi

Oh ya Allah, jangan biarkan aku terpisah
Terjerat dalam pusaran rindu
Rahasia kasih-Mu

Ya.. Allah, dia satu antara seribu
Kumohon jangan pisahkan aku
Mohon Dengan sangat

Ulang *Chorus*

Mohon dengan sangat
Mohon dengan sangat
Mohon dengan sangat
(till fade)


*taken from Filem Kiamat Sudah Dekat.


Sedap jugak kalau digandingkan dengan sajak Chairil Anwar seperti di bawah:

NISAN

Bukan kematian benar menusuk kalbu
Keridhaanmu menerima segala tiba
Tak kutahu setinggi itu di atas debu
Dan duka maha tuan tak bertahta.


Firman Allah SWT di dalam surah Al-Anbiya' ayat 35,"Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Kami akan menguji kamu dengan keburukan dan kebaikan sebagai cobaan (yang sebenar-benarnya). Dan hanya kepada Kamilah kamu dikembalikan."