Friday, June 17, 2005

Tanpa Tajuk....pasca imtihan ;P

Majlis Fatwa Kebangsaan bincang isu jarum, kondom percuma akhir Jun

JOHOR BAHRU 15 Jun - Majlis Fatwa Kebangsaan akan mengadakan perbincangan khusus akhir bulan ini mengenai cadangan kerajaan membekalkan jarum dan kondom kepada penagih dadah serta pengidap HIV.

Pengerusinya, Datuk Dr. Ismail Ibrahim berkata, perbincangan tersebut akan melibatkan mufti-mufti, cendekiawan, institusi dan profesional Islam serta bukan Islam yang mempunyai kepakaran masing-masing mengenai masalah penagihan dadah dan penyakit HIV.

Katanya, Majlis Fatwa Kebangsaan tidak akan tergesa-gesa mengeluarkan fatwa mengenai cadangan yang dikemukakan oleh Menteri Kesihatan, Datuk Dr. Chua Soi Lek dalam usaha mengelak serta mengurangkan kadar jangkitan HIV dan menjimatkan perbelanjaan negara.

``Majlis Fatwa perlu mendapatkan maklumat dan pandangan terperinci dari pelbagai pihak berkaitan keperluan dan kesannya terhadap penagih dan penghidap HIV melalui cadangan membekalkan jarum serta kondom percuma itu,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan Muzakarah Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan Ke-69, di sini hari ini.


**********************************************************************************


Entry tanpa tajuk...heheh...dah tak de idea nak pikir tajuk. Tapi ingat nak post pasal isu jarum dan kondom percuma. Personally, ana rasa ia bukanlah satu cadangan yang bijak bagi mengatasi masalah seks bebas, HIV and penagihan dadah. Tapi ntahla..kalau di'implement'kan jugak sama je rasa nya. Ntah-ntah makin bertambah bilangan kes. Hehe...can dah guna 'black head' dah ni. Tapi rasional pe...dok gitu!
Tak ke idea tu nampak cam sama je dengan slogan 'Mari Berzina Beramai-ramai!' atau pun 'Jom kita pakat-pakat Hisap Dadah'?!

**********************************************************************************

Alhamdulillah...dah merdeka dari imtihan semester ni...Best gak sebab soalan spot sume kluar. Syukur sangat2! Memang benar kan, kesusahan itu tersepit di antara dua kemudahan. Di sebalik ibtila' yang Allah berikan kepada setiap hamba-Nya pati ada hikmah di sebaliknya. Dalam kesakitan yang kunjung tiba sehingga ke hari ini...Allah mudahkan ana untuk menjawab soalan exam tadi. Cuma yang mekin kecut, bila mengingatkan result yang bakal tiba...Aduh! Ummi dah awal-awal lagi demand untuk 'A'. Wallahu'alam. Ana cuma dapat usahakan yang terbaik...keputusan biarlah Allah yang tentukan.

**********************************************************************************

Apa lagi ek?! oooo...sebenaarnya nak cakap, ade sambutan Jubli Emas Kolej Islam.
hehe...kiranya nak jerit kuat2 la ni...KISAS....HERE I COME!
ngarut je kan entry tanpa tajuk ni. Tapi best sangat dapat pegi KISAS malam kelmarin. Sedih juga sbb tak dapat tgk konsert Brothers sampai abih. 'Ala kulli hal lagi rasa seronok lagi banyak dr sedih sbb dapat jumpa Ust. Zaidah dan guru2 yang lain. Kira sacrifice ni...balik lambat sbb nak pi program2 sekolah tu...ha.. bukan sengan Norhannah nak wat cenggini selalu...ye dak?!

eh dah la...melalut je lebih. Ntah pape! Maaf ye atas coretan yang tak bermanfaat!
Salah silap harap dimaafkan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home