Monday, May 23, 2005

catatan buat ayah

Ayah…
Dalam tajam sinar matamu,
Terpancar cahaya kasihmu,
Dalam lantang suara kerasmu,
Terdengar bisikan sayangmu…

Pernah dulu,
Nasihatmu jadi pertikaian,
Bukan sengaja kami engkar,
Tetapi kematangan yang yang belum memekar…

Kini jelas,
Setiap patah katamu disulam pengalaman,
Tutur nasihatmu penuh ajaran,
Buat kami jadikan pedoman,
Dalam mengharungi liku-liku kehidupan…

Terima kasih duhai ayah,
Atas kasih sayang yang dicurah,
Dan setiap titisan keringat yang diperah…

Terima kasih duhai ayah,
Kerana membesarkan kami dengan tabah,
Walaupun terpaksa berpenat lelah,

Terima kasih ayah…
Kadangkala kelu lidah ini untuk berbicara,
Bukan kerana benci,
Tetapi dek kerana hormat yang tak terperi,
Kadangkala tak terluah apa yang dihati,
Namun ketahuilah ayah,
Sesungguhnya hanya tuhan yang tahu,
Syukurnya beroleh ayah sepertimu…

Selamat hari lahir ayah…
Semoga umurmu,
Yang dulu, kini, dan yang akan datang,
Dibawah keberkatanNya…
Amin…

21.05.05.

*******************************************************************

Rasanya dah lama tak celebrate birthday ayah. Sejak-sejak duk hostel mase form one. Bestnya dengar ummi citer yang depa berkumpul ramai-ramai celebrate birthday ayah. Tapi tak pe, walau apa pun Hannah sentiasa doakan kebahagiaan ayah di dunia dan akhirat.

Nampaknya ana dah semakin rajin update. Mungkin nak menghilangkan stress disebabkan tugasan yang berlambak. Pelikkan...biasanya org yang stress wat benda yang santai2. Ada tu yang tak leh lansung nak lelapkan mata. Makan tak lalu. Pendek kata serba tak kena kata orang. Tapi...ana, kalau stress makan lbih dr biasa, tidur sampai tak mau-mau kata orang utara. BTW, setiap orang ada cara tersendiri untuk release tension dok?!

Jalan-jalan cari input...ana terjumpa satu phrase atau boleh juga dikatakan pepatah baru yang menarik...see..

"kucing adalah tanda kasih sayang Allah yang diturunkan supaya kita dapat bermain berkenalan dengan harimau"

Menarikkan?! Secomel kucing rasanya...:) hihi...

Dua tiga hari kebelakangan ni ana selalu rasa tak sedap hati. Dah call sume org2 terdekat kut-kut ada bad news. Tapi sumenya ok je. Tak pun ana ada wat salah kat sesapa kot. Astaghfirullahal 'azim. Kalau ada sesapa yang terasa hati dengan ana...ana minta maaf banyak-banyak. Ana mintak sangat segala kesalahan ana dimaafkan. Tak tenang betul kalau rasa cenggini.

1 Comments:

At 3:44 PM, Anonymous Anonymous said...

heee..cam kenal je sajak ni...sedapppp... : D

 

Post a Comment

<< Home