Saturday, January 08, 2005

Catatan Hari Ini...

Actually ana tak tau nak tulis ape dalam entry kali ini, sementelah teramat sibuk dengan exam dan gerak kerja "society". Sebenarnya ana baru je dr group binding COMRADE atau nama penuhnya Community Research for Aboriginal Development. Baru je join masa new recruitment bulan lepas. Erm, program yang agak menarik sepanjang tahun dapat dilihat dalam almanak yang dibentangkan oleh Mok Ana selaku secretary 1.
Antaranya trip ke perkampungan orang asli di sekitar Cameron Highland, Sungai Siput, Pahang dan Kelantan. Alhamdulillah ana ditempatkan dalam Education Bureau. Walaupun hajatnya nak jadi sub-committee Welfare Bureau. Mana taknya...asyik-asyik kalau join society mesti diserap masuk bawah DnT @ Dakwah and Training. Agaknya muka ana ni serius sangat kot...hehe..nak wat cane, dah memang muka cenggini. Yela..buat kerja kena la serius kan...Penah dulu masa ana kat KISAS, brother Dewan Makan yang galak mengusik bebudak puteri terus terdiam bila ana lalu. Agaknya terkujat dengan tahap kemasaman muka ana laksana asid pekat kot. Pastu siap suruh orang senyum kat dia plak. Ntah pape...

Berbalik pada pengisian yang ana dapat dari usrah hari ni adalah ulasan tazkirah mase katibah @ Qiyamullail semalam. Sebenarnya, ana kena present isu semasa hari ni. Tapi biasala isu semasa sekarang ni masih lagi dengan bencana yang melanda ceruk Asia, Tsunami. Dan bagaimana mangsa yang hanyut selama 8 hari dilautan boleh survive hanya berbekalkan air hujan, air kelapa dan buah kelapa. Subhanallah!! Dalam masa yang sama dia tidak meninggalkan solat. Alangkah kagumnya...sedangkan kita yang masih bersenang lenang di tilam empuk masih lagi gemar melewat-lewatkan solat.

Ana ada terbaca satu surat pembaca dalam ruangan forum Utusan Malaysia hari ini, dalam surat tu penulis menyentuh kekuasaan Allah dalam memelihara masjid-masjid dari bencana Tsunami. Dan persoalan yang dilontarkan oleh penulis ialah...adakah masjid-masjid berhampiran kita makin bertambah jemaahnya selepas Tsunami?? atau masih di takuk lama,hanya tok siak dan tok imam menjadi jemaah tetap? Sama-sama la kita muhasabah diri kita. Selain isu Tsunami, Kak Nora juga ada menyentuh mengenai tanda-tanda kiamat. Antaranya kedatangan Dajjal, serta peringatan-peringatan yang Allah turunkan pada umat manusia hari ini. Kalau nak diikutkan, terlalu banyak bencana alam dan perkara-perkara pelik berlaku pada hari ini sampaikan yang sepatutnya dikatakn luar biasa menjadi perkara biasa kepada kita. Sampaikan maksiat yang berlaku secara terang-terangan kita masih boleh pandang sebelah mata. Ayat famous yang selalu keluar dari mulut kita ..."biasalah..". Na'uzubillahi min zalik! Biarlah kita sentiasa berasa pelik dengan perkara-perkara pelik yang berlaku di sekeliling kita. Dan semoga kita sentiasa berada dalam peliharaan Allah.

Dalam minggu ini ana banyak dapat sms dan phone call yang pelik-pelik. Agak-agak dah tiba masanya nombor yang ana gunakan ini ditukar kepada nombor yang baru. Hairan jugak, canela nombor yang comel lote ni boleh sampai ke tangan orang-orang yang tak dikenali...ana ni bukannya orang kenal sangat. Tapi...sayang nombor ni sebab ummi yang bagi hadiah masa kat matriks dulu. cane ek?

Sambil ana update blog ni...ana ada terbaca satu artikel yang ana dapat dari Yahoogroups Ex-KI, rasanya elok jugak kalau kita kongsi bersama...

*******************************************************************

Seperti sukar untuk dipercayai apabila memikirkan bencana alam yang
dasyat masih mampu menyentuh tanahair kita. Tapi, itulah hakikatnya.
Tidak pernah dicatatkan dalam sejarah negara, ombak besar setinggi
pohonkelapa datang ke pesisir pantai membunuh lebih 50 mangsa dan
menyebabkanribuan oranghilang tempat berteduh. Buat pertama kalinya, Hopital Selayang, PUSRAWI dan HUSM terpaksa dikosongkan kerana akur bergoyang pada gempa bumi
berskala 8.9 Richter.

Pada skala Richter, 'severity' :
<6 = mild
6-8 = moderate
>8 = severe

Sebenarnya, jarang atau tidak mungkin mengikut Skala Riechter,
ukurannya melebihi 8.9. Ini kerana Skala Richter bererti 10 kali ganda ,
misalnya pada pada 2 Riechter, bererti 10 kali ganda lebih kuat dari 1, 3
bererti 100 kali ganda lebih kuat dari satu dan seterusnya. Pada skala 9 ini bererti 100,000,000 kali ganda lebih kuat dari satu.

Gempabumi di Bam yang membunuh 41,000 nyawa pun hanya berukuran 6.5 Richter.

Dalam sejarah, tarikh 26 Disember rupa-rupanya adalah tarikh 'maut'.

Pada 26 Disember 1932 gempabumi berlaku di China membunuh 70,000 nyawa.

Pada 26 Disember 1939 gempabumi 7.9 Richter berlaku di Wilyah Erzincan,
Turki membunuh 41,000 nyawa.

Pada 26 Disember 2003 gempabumi 6.5 Richter berlaku di Wilayah Bam,
Iran membunuh 45,000 nyawa.

Pada 26 Disember 2004 gempabumi berlaku di Sumatera membunuh 35,000
nyawa dan jumlahnya terus meningkat..

Jangan kita lupakan ribut Greg di Keningau, Sabah juga berlaku pada
awal pagi 26 Disember 1996 yang meragut beratus nyawa. Adakah semuanya ini
'coincidental'?

Bukankah pada malam sebelumnya iaitu 25 Disember di banyak tempat di
dunia ini, ramai manusia yang lupa daratan, mabuk dan berpoya-poya?
Pada pagi 26 Disember 2004, di persisiran pantai timur selatan India
diberitakan ada temasya memuja laut ketika tsunami melanda..

Kita tidak mampu mencari jawapan atas apa yang berlaku tetapi sekadar
menginsafinya sebagai peringatan Kita sering mendengar dalam
pengajian al-Quran dan hadis bahawa Allah Azza Wa Jalla telah menghukum
umat-umat dahulu yang engkar dengan siksaan yang dahsyat kebanyakannya dalam
bentuk natural disaster yang ada sekarang. Cuma kita tak terbayang bagaimana
teruknya azab yang mereka terima. Walaupun kita sering melihat dokumentari dan berita mengenai gempa bumi, tsunami, ribut, twister dan sebagainya, kita tak berapa terasa kesannya.

Tetapi, apabila jadi di negara sendiri, Masyaallah. Na'uzubillah, janganlah Allah turunkan lagi siksaan begini!

Kita berharap ramai yang mengambil iktibar dari apa yang telah berlaku.
Tapi nampaknya tidak begitu. Persiapan untuk Countdown 2005 makin hebat.
Perpuluh pesta dan konsert sedang menanti. Amat memeranjatkan sebaik
sahaja warta berita selesai dipenuhi berita bencana tsunami tersebut,
bertubi-tubi pula iklan mengenai sambutan Tahun Baru ke udara.
Semuanya mengajak orang ramai melupakan diri pada malam yang dibintangi segala
macam artis popular. Perkhidmatan kenderaan awam akan dilanjutkan
sehingga jam 2-3 pagi. Adakah ini reaksi kita terhadap peristiwa
bencana yang dipertontonkan? Jauhnya masyarakat kita ini dari kesedaran!
Bukan stighfar dan insaf, tapi makin galak nak lakukan maksiat!

Kepada semua, jangan lupa berdoa dan berusaha. Jangan terleka dengan
comfort zone kita dan melakukan rutin harian tanpa sebarang rancangan
untuk memacu umat ke taraf yang lebih baik daripada apa yang ada
sekarang.

**********************************************************************
Daripada email ni, ana teringat entry ana yang lepas. Tak ingat plak berapa tarikhnya, tapi...yang pastinya maksud ayat 88-91 dari Surah Maryam;

88- They say: "(God) most has begotten son.

89- Indeed ye have put forth a thing most montrous.

90- At it the skies are ready to burst, the earth to split asunder, of the mountain to fall down in utter ruin.

91- That they should invoke a son for (God) Most Gracious.

(The Holy Qur'an, Abdullah Yusuf Ali.)


Ana masih belum sempat rujuk kitab-kitab tafsir, tapi seorang sahabat ana ada bertanya pada Dr. Sofiah Shamsuddin mengenai ayat ini. Kata Dr. Sofia, ayat ini secara langsungnya memang la peringatan yang Allah turunkan pada manusia yang menyeleweng tapi secara tak langsung berkaitan dengan gempa bumi bawah laut dan Tsunami. Masya Allah!



1 Comments:

At 5:02 PM, Blogger 1kHz said...

yahoogroups x-KI apa alamatnya ye? dah lama tak masuk lupa lah pulak...

 

Post a Comment

<< Home